Racing

Racing

Racing är en motorsport som kräver precision och genomförs i höga farter. Inom racing så används enbart bilar som är specialfordon som är ombyggda, men på skalet och har karaktären som en helt vanlig standard bil.

Kännetecken

Det som kännetecknar racing är att tävlingar körs med bilar som har en hög accelerationsförmåga. Samtidigt som fordonet har en god väghållning och att vikten är fördelad på ett fördelaktigt i bilen. Inom den avancerade racingen så används dataloggning för alla faktorer som gör att racerbilen ska kunna bromsa på bästa möjliga sätt, ser till att bränsleåtgången är tillräcklig, samt alla uppgifter på vad som händer i motorn, plus mycket mer. Alla dessa faktorer blir registrerade och det görs beräkningar hit och dit, allt för att kunna jaga minsta lilla hundradel.

Populärt

Det finns vissa tävlingar som är extra populära bland publiken, som exempelvis STCC (Scandinavian Touring Car Championship) som drar över 10 000 besökare och då till varje deltävlings. Sedan tillkommer alla de som följer fighten på TV från asfaltbanorna runt om i Skandinavien.

Annars är det populärt att följa de race som håller på i flera timmar och har olika förare som byter av varandra. Ett bra exempel på ett sådant lopp är det legendariska Le Mans 24-timmar loppet.

dante