Folkrace – en publik motorsport

Folkrace – en publik motorsport

En motorsport som är populär bland publik är folkrace; det är tuffa tag som gäller på banan då alla vill komma över mållinjen först. Detta kan vara svårt när banan är hal och slirig, samt att de andra förarna också vill komma in som segrare av heatet. Motorsporten folkrace är en snabb och folklig motorsport och som tilltalar många, både stora som små, ung som gammal, tjejer och killar.

Historia

Folkrace är en relativt ung motorsport i Sverige då den kom till landet 1981. Sporten kom från Finland och det var meningen att det skulle vara en billig sport för de som ville delta. Det blev en ögonblicklig succé bland förarna, men också hos publiken. Bara efter ett halvår efter det att folkrace introducerades i landet, hade 3 837 skaffat sig en tävlingslicens.

Vad är folkrace?

De tävlande i folkrace kör vanliga bilar av äldre årsmodeller, som har modifierats för säkerhetskraven. Ordet folkracedöden har myntats och syftar på att många bilar åker på skroten efter genomförda tävlingar. Men det går att använda sig av nyare årsmodeller också. Bilarna får inte har fyrhjulsdrift eller utrustad med turbo.

Det genomförs omkring 450 folkracetävlingar per år och det finns ungefär 130 olika folkracebanor runt om i Sverige. De två största tävlingarna är Folkracefestivalen som hålls i Motala och Semesterracet som anordnas i Vimmerby.

Skulle du bli sugen på att prova på att köra folkrace själv, så säljs alla bilarna som har varit med i racen efter tävlingen. Du kan lämna anbud på någon av bilarna under hela tävlingen och fram till 15 minuter efter avslutad tävling. Bilarna sälja för 6 500 kr plus 200 kr för anbudet. Sedan sker en lottdragning bland de som har lämnat anbud. Föraren har plockat bort all utrustning som är personlig så som bilbältet, förarstolen, fönsternätet, sin personliga ratt och incarkameran.

Regler

Utrustning – när det kommer till utrusningen för förarna så är reglerna att de måste bära en overall, skyddsluva (som kallas för balaklava), handskar, skor som är flamsäkra. Dessutom ska varje förare använda sig av någon typ av godkänd stödkrage för sin nacke. Därutöver är en hjälm som är godkänd för att köra folkrace med och den får väga högst 1,2 kilo, om föraren använder sig av Hans/FHR-skydd får det väga 1,9 kilo.

Tävlingsregler – redan som 15-åring kan man börja köra och tävla i folkrace och då i en juniorklass, efter att ha kört en debutanttävling först. Från och med när man är 18 år får förarna köra i dam- eller herrseniorklass. Tävlar man fortfarande när man är 50 år så kan förarna även tävla i veteranklassen.

Grundreglerna för folkracetävlingar:

  • Folkracebanan måste vara på ett område som är inhägnat.
  • Banan ska ha besiktats av banbesiktaren för folkrace.
  • Förarna får inte köra fortare än 80 km/h.
  • Alla folkracebilarna säljs efter en avslutad tävling.
  • Startavgiften för förarna får inte överstiga 200 kr för juniorer och 300 kr för seniorer.
dante