Porsche

Porsche

När man hör ordet ”Porsche” tänker de flesta på en snabb läcker sportbil. Porsche har verkligen byggt upp ett exklusivt varumärke och alltid levererat högpresterande sportbilar. Man kan helt enkelt inte se dålig ut i en Porsche.

Grundades 1931

Den tyska ingenjören Ferdinand Porsche grundade bilföretaget 1931 och till en början var det en fråga om att agera konsultfirma åt andra biltillverkare. Man utvecklade alltså tekniken åt andra, och under andra världskriget fokuserade man mest på militära fordon och arbetade både med designen och tillverkningen av motorerna. När kriget så slutade fängslades Ferdinand Porsche för krigsbrott då han ju utvecklat fiendens militära fordon. Han satt fängslad i nästan två år. Under fängelsetiden fick hans son Ferry Porsche lite mer fria händer i företaget och resultatet blev det som många anser vara den första Porschen nämligen Porsche 356. TIll en början tillverkade man Porsche 356 och 360 som var baserade på Volkswagen men snart var men helt självförsörjande med egna delar till sina Porschebilar.

Det stora genombrottet

När Porsche 911 rullad ut ur fabriken 1964 blev det ett genombrott för företaget och än idag tänker de flesta på just 911:an när man nämner Porsche eller för den delen ordet ”Sportbil”. Den typiska

bakplacerade motorn och de eleganta linjerna var redan från första stund ikoniska och modellen är fortfarande i produktion, men har genomgått stora förändringar. I den nyaste versionen av den kända 911:an finns bland annat helt ny teknik. ”Wet-mode” finns som standardutrustning och är ett system som Porsche säger sig vara först i världen med att erbjuda. Tekniken fungerar som så att mikrofoner lyssnar efter eventuella vattenstänk och kan därefter varna föraren om att väglaget kan vara halt. När sensorerna upptäcker att vatten ligger på vägbanan ställs olika funktioner om i bilen, bland annat dämpas gasresponsen i automatlådan och bakspoilern ställs på maxläge. Det är valfritt att ställa in ”Wet-mode”, men gör man det kan man undvika att överraskas av sämre grepp på vägen när det har regnat längs en rutt. Vattenplaning är annars något som alla måste kunna hantera och är en central del på varje körskola att testa på.

Porsche Carrera GT

Bilen är tillverkad mellan 2003 och 2006 och är en riktig supersportbil. Bilen presenterades på bilsalongen i Genève 2003. En sittbrunn i kolfiber och en kaross i lätta kompositmaterial gör bilen otroligt snabb.

Porsche Boxster

1993 skapades en konceptmodell av Porsche Boxster och designen väckte verkligen uppmärksamhet. Till skillnad från 911 har Boxster sin motor framför bakhjulen. På detta sätt koncentreras vikten till mitten. Bilen är Porsches billigaste bil.

Porsche Cayman

2005 visade Porsche upp Cayman som har stor likheter med Boxster, men uppvisar en större och starkare motor. Den är snabbare än Boxtern men inte i samma klass som 997:an och marknadsförs som en mellanbil i Porsches bilprogram.

dante