Ta hand om ditt sportfordon

Ta hand om ditt sportfordon

För många är det en dröm att få tävla i motorsport. Om du har uppnått steget att köpa en motocross eller racerbil har du förutsättningen att köra igång och öva. När du väl äger en är det dock upp till dig att sköta dess underhåll så att den förblir i gott skick. Av naturliga skäl vill du vårda om den optimalt, inte endast utföra tekniskt underhåll, utan även köpa till högkvalitativa dekaler och dekalkit om du har en motocross. Med andra ord vill du alltid finslipa och lägga till förbättringar på ditt fordon avsett för tävling och uppvisning.

Kom ihåg att ett fordon avsett för sport behöver lite mer underhåll än vanliga fordon. En bra idé är därför att ha en checklista på vad som behöver göras för att hålla ditt fordon i enastående skick och utseende. Här presenteras därför en lista på enkla saker du kan göra, så läs vidare och se närmare på denna checklista!

Topp 3 tips på underhåll

1. Kontrollera vätskenivåer. Du bör med jämna mellanrum kontrollera din bromsvätska, kylarvätska, olja, och servostyrningsvätska. En bra kylarvätska ska ge skydd mot korrosion, rost och extrema temperaturer så att ditt fordon står säkert i garaget.

2. Inspektera dina däck. Höga hastigheter och snabba manövrar orsakar extra belastning på däcken. Inspektera därför regelbundet däckens slitage och tryck för att hela tiden ha en optimal prestanda.

3. Håll ditt fordon rent. För att maximera dess utseende bör du förutom att köpa dekaler och coola accessoarer också tvätta den regelbundet. Så länge ytan är täckt av fläckar och smuts kommer dina dekalkit du köpt inte framhävas. Om inte detta motiverar dig bör du även veta att regelbunden rengöring skyddar mot blekande lack och korrosion. Faktum är att smuts är en vanlig orsak till rost hos sportfordon eftersom de är mer utsatta än andra fordon.

Få ut det mesta av ditt sportfordon

När du väl har ditt sportfordon kommer du vilja köra det och njuta av det fullt ut. Du vill säkert börja tävla och imponera på andra. Vård och underhåll är naturligtvis inte det första du vill tänka på oavsett vilket fordon du köper. Å andra sidan kostar ett sportfordon mycket pengar och du vill därför inte att din investering ska gå till spillo på grund av bristande underhåll. Till skillnad mot vanliga fordon kommer ditt sportfordon vara mer utsatt och just därför är regelbundet underhåll avgörande. Risken är annars att du måste betala onödiga reparationskostnader hos en mekaniker som du hade kunnat undvika.

dante