Bilorientering

Bilorientering

Bilorientering är en av de grenar som finns inom det Svenska Bilsportförbundet och är precis som det låter att tävlingen utförs genom att åka efter en karträtt vägbeskrivning och efter de körbesked och de kartklippen som tävlingsdeltagarna får längs varje tävlingssträcka.

De sträckorna som körs i bilorientering är helt okända vid starten och inför varje sträcka. Det gäller att köra sträcka så fort som möjligt, precis som vanlig orientering och lista ut vilken är den snabbaste vägen. Man kan säga att det nästan är som att köra rally men med ett samarbete som är större mellan förarna och kartläsarna, då bägges roll är lika viktiga.

Kontroll

För att förhindra fusk och att arrangörerna ska kunna kontrollera att förarna kör rätt väg, finns det tavlor uppsatta längs sträckan och dessa ska noteras. Skulle ett ekipage missa en tavla, blir det tidstillägg.

Tävlingar

Bilorienterings-tävlingar arrangeras mest i södra och västra i Skåne, Småland, Halland och Västergötland av Bil-O Syd. I mellersta Sverige anordnas tävlingar i Västmanland, Södermanland och Närke. Samt i Uppland av Bil-O Uppland. Det är bara att kontakta dessa om du skulle tycka det verkar vara intressant. För det går nämligen att köra med en vanlig ”Svensson-bil”, men du bör inte vara rädd om den.

dante