24 hours of Le Mans

24 hours of Le Mans

En av de mest klassiska tävlingarna i hela världen vad gäller motorsport är det väldigt speciella 24-timmarsracet i Le Mans. Le Mans är en liten och biltokig fransk småstad som varje år står värd för Le Mans 24 hours. Le Mans är en tävling för sportbilar, men utöver vanliga Le Mans avgörs varje år en version av Le Mans-racet för motorcyklar. Racingloppet för bilar går av stapeln på sommaren, i juni under år 2019. Loppet för motorcyklar äger rum redan under våren i april.

Le mans är en gammal och anrik tävling som har ägt rum under många år. Tävlingen har i det närmaste blivit legendarisk och är precis som Isle of Man TT, Daytona 500 och rallyt mellan Paris och Dakar en av de klassiska tävlingarna, ett av de stora enskilda evenemangen i racingvärlden som är mycket speciella.

Motorcykelracet kallas för 24 heures motos och börjar klockan 15.00 den 20:e april. Därefter fortgår tävlingen mellan de olika stallen i 24 timmar och den som har åkt flest varv ett dygn senare, alltså klockan 15.00 söndagen den 21:a april, vinner hela tävlingen. Eftersom förarna inte orkar tävla i 24 timmar i sträck så byter man mellan olika förare i de olika racingstallen som tävlar.

Biltävlingen går av stapeln för den 87:e gången under juni månad sommaren 2019. En nyhet för årets tävling är att Le Mans blir den sista tävlingen i något som kallas för WEC – World Endurance Circuit. WEC är en serie med liknande biltävlingar där man tävlar under extremt lång tid så uthållighet (endurance) är viktigt. I övriga tävlingar så tävlar man dock inte alls under lika lång tid. Till exempel tävlar man i sex timmar på en racingbana i Fuji i Japan och i sex timmar på den klassiska Silverstone-banan i Storbritannien samt i sex timmar i Spa i Belgien.

Le Mans är en riktig folkfest med en oerhört stor publik, inte endast från Frankrike. Racingentusiaster från hela välden tar sig dit för att uppleva både tävlingen och själva platsen för det välkända racet. Förutom tävlingen kan man få guidade turer och besöka ett speciellt Le Mans-museum.

Att ta med sin flickvän eller pojkvän till Le Mans är en lite mer realistisk present om man bor i Frankrike eller Belgien, men det bli kanske både dyrare och svårare rent praktiskt om man bor i Sverige. Själva resandet kostar ju också en slant, men det gäller även att kunna planera in ett sådant besök i ett tidsschema. Men för den som letar efter en annan fin, och kanske något billigare, present till alla hjärtans dag så finns det gott om fina presenter på nätet. Man kan köpa en trevlig och fin alla hjärtans dag present i form av en mysig liten nallebjörn eller en fin ask med choklad som är formade som små hjärtan till exempel.

dante