Fartfyllda motorsporter i dagens samhälle

Fartfyllda motorsporter i dagens samhälle

Definitionen av en motorsport, är att det handlar om motordrivna fordon inom sporten där man kan köra med racerbilar, motorcyklar, racerbåtar, snöskotrar, dragracers och flygplan. Många motorsporter anordnar väletablerade och kända tävlingar årligen, dit människor från hela världen kommer för att se på.

Formel 1 – en bilracing i världsklass

En av världens största motorsporter, är den klassiska Formel 1! Det första loppet som hette ”Formel 1” var Paus Grand Prix år 1948 som kördes den 29 mars 1948 i Pau i Frankrike. I dagens tävlingar heter värdmästerskapen FIA Formula One World Championship. Varje år hålls tävlingen i utvalda länder som har en passande sträcka att tävla på. Formel 1-bilarna anses vara de snabbaste i världen inom bilsport på bana med hastigheter på upp till 380 km/h. Enligt en testkörning har bilmärket Honda slagit världsrekord i hastighet. Den snabbaste Formel 1-testkörningen i världen har nu uppmätts till över hisnande 415 km/h under ett privat test! Att köra bil i bilsport är ett stort intresse världen över. En bil är även mycket praktisk och bra att ha som privatperson för att lättare ta sig överallt. Vill man ha en bil med bra prestanda och snyggt utseende, kan man köpa en Hyundai bil med hög kvalitet och många bra funktioner!

Snöskotersport – en allt mer populär sportaktivitet

I Sverige ser man en ökad trend inom snöskotersport och det finns många olika grenar inom snöskoter i Sverige. Snöskoter går att köra året runt och man kan även tävla i dragracing på gräs med snöskoter idag. Grenarna inom snöskotersport är skotercross, enduro, backe och snabb dragracing. Skotercross dominerar mestadels inom Sverige, Finland och Norge men förekommer även i USA. Grenen som heter enduro innebär att man tävlar i racing på utvalda banor med svår terräng. Grenen kan liknas den man har med motorcyklar, men skillnaden är att man kör med en snöskoter. Vill man börja ägna sig åt snöskotersport, kan det vara bra att prova på att köra en snöskoter. När man ska bege sig ut och prova på en tur, finns det bra saker att tänka på inför skoterturen för en säker körning.

Förr i tiden var motorsport en sport som männen ägnade sig åt men idag ser det mer annorlunda ut. Den kända tävlingen Extreme E visar vägen för en jämställd motorsport och lika villkor bland bägge könen bland förare. Extreme E off-road racing-serien använder sig av speciella elektriska stadsjeepar och kör i avlägsna delar av hela världen, som Amazonas regnskog eller ända bort i Arktis. Arrangörerna för E Extreme vill lyfta fram talang och förmåga snarare än könsskillnader och vill vara en stor inspiration inom motorsporten.

dante