Rally

Rally

Rally är en motorsporttävling som genomförs på vanliga vägar (specialsträckor) och som har blivit avstängda under tävlingen. Dessutom körs rally långa sträckor och ska köras på snabbast möjliga tid.

Mellan de olika specialsträckorna körs så kallade transportsträckor och sker tävlingen med de trafikregler som gäller för vanliga bilförare. Det som skiljer rally jämfört med andra biltävlingar som genomförs på bana, är att det finns också med en kartläsare i bilen under hela rallytävlingen.

Typer av rallytävlingar

Det finns två olika typer av rallytävlingar som körs i olika klasser och dessa är:

Rallysprint – som är en specialvariant som har blivit alltmer populär inom sporten. Sprinten genomförs en relativ kort specialsträcka och i ett visst antal heat. Körtiden ligger runt 2 minuter. Anledningen till att rallysprint har blivit så populärt är att tävlingarna är billiga och enkla att anordna. Men framför allt så är tillgängligheten för publik mycket smidigare.

Rallyspecial – är en mix av rallysprint och rally. Då är det så att start och mål ligger, för det mesta, på samma ställe på de olika specialsträckorna eller som de också kallas för, specialproven. Körtiden får inte blir längre än 2 minuter och får högst vara 20 km.

Tävlingen går ut på att de tävlande har en viss tid på sig att genomföra alla sina specialsträckor och specialprov. Då de ska ta sig från start till mål, utföra proven i en viss ordning och då inom den angivna tidsramen. Vilket innebär att tiden inte räknas medan den tävlande tar sig från en punkt till en annan och innebär att de inte behöver stressa.

Klasser

Klasserna är: Grupp A, Grupp B, Grupp N, Grupp H, Grupp E och Appendix K som innebär att bilarna har olika kriterier de behöver uppfylla innan de får köras i rallytävlingar.

dante