Motorbåtsport

Motorbåtsport

Motorsport eller som det också kallas för båtracing är ett samlingsnamn för tävlingar inom motorbåtar. Det finns tre olika tävlingsformer inom motorbåtsporten och dessa är offshore racing, rundbana och OCR.

Offshore Racing

Offshore racing är den bland de äldre bland sporterna inom motorbåtar, då båtarna köra en sträcka som är längre utomskärs, från en punkt till en annan. I ett så kallat endurance-lopp, vilket innebär att förarnas uthållighet prövas. Den tävling som är mest känd i Skandinavien är Roslagloppet. Det loppet körs mellan Stockholm och Öregrund och tävlingen kördes första gången 1962. Internationellt så Miami-Nassau, Bahamas som är en klassiker och har körts sedan 1956.

Rundbana

Rundbana är precis som det låter och innebär att tävlingen ska köras runt en oval bana som är utmärkt med bojar i vattnet. I denna tävlingsform finns det olika klasser, som exempelvis Formula 1 (F1_H2O), F 2 och F4. Dessa motorbåtar är extremt snabba och hastighetsrekordet för F 1 (den snabbaste klassen) är på 256 km/h.

OCR

Tävlingsklassen OCR är en mix av rundbana och offshore. Då banan som förarna kör på är oregelbunden och större bana. Då naturliga hinder och öar ska rundas. Eftersom OCR körs i flera varv, har det gjort att denna klass har ökat i popularitet bland både media och framför allt hos publiken.

Båtarna

De tre olika tävlingsformerna har några saker gemensamt och det är att i alla delas upp i olika grenar eller klasser. Då är det storleken på motor och båten som avgör, samt vilken typ av båt som används i tävlingarna. Båtarna som används i dessa race är allt från vanliga standardbåtar som kommer har blivit levererade från tillverkare, till att vara extrema båtar som är specialbyggda och är trimmade till max, för att vara så snabba som möjligt, men på ett säkert sätt för föraren. Allt går ut på att komma först i mål.

dante