Motorcross

Motorcross

Motorcross är en motorcykelsport som körs på en bana med underlag av sand, grus eller jord, samt att motorcrossbanan är mycket kuperad terräng. Inför varje tävling så prepareras banan, detta för att ge förarna den bästa möjliga förutsättning. Det är lätt att tro att motorcross och enduro är samma sak, men det är faktiskt stora skillnader mellan dessa sporterna. Den största skillnaden är att i enduro körs i skogsterräng och på opreparerade banor i etapper. I motorcross körs flera varv på en byggd bana som är preparerad.

Förarlicens

För att delta och tävla i motorcross kräver det att föraren har en förarlicens. Detta är oavsett vilken ålder föraren har. Det går bra att börja köra motorcross redan som 12-åring. Licensen får förarna när de har genomgott en kurs där de får lära sig hur de ska hantera motorcykeln och regler för säkerhet med mera. Skulle barnet vara yngre än 12 år och skulle vilja köra motorcross, kan barnet ta en Guldhjälmslicens och delta i knattetävlingar.

Motorcrossbanan

En motorcrossbana är inhägnad och har ett underlag av grus, sand eller jord. Inför varje tävling görs banan i ordning, för att ge de bästa förutsättningarna för förarna. På banan finns snäva kurvor, hopp och hinder som förarna ska ta sig genom under sina varv. Varven ska köras så snabbt som möjligt på en viss tid plus två extra varv. Eliten kör vanligtvis i 35 min och ungdomseliten i 20 minuter, samt två extra varv. Banans längd varierar, men oftast ligger ett varv på omkring två minuter.

Motorcrossklasser

Motorcrossen är uppdelade i olika klasser som beror på cylindervolym, samt om det är en 2- eller 4-taktsmotor. Klasserna är för seniorerna är, MX 1, MX 2 och MX 3, det finns tjejklassen MX-girl och U17 klass som är 1225 cc. För barn och ungdomar är det Guldhjälmsklassen, 85 cc ungdom och MX ungdom.

Motorcross i Sverige

I Sverige så tillhör motorcrossen Svenska motorcross- och snöskoterförbundet kallat för Svemo. Det är dessa som arrangerar de olika tävlingarna och ansvar för sporten. Inom Svemo finns det drygt 500 motorklubbar i Sverige. Svemo ser även till att allting sköts som det bör göra ute bland klubbarna, samt att de kontrollerar motorcrossbanorna som klubbarna ansvarar för. Speciellt bland de banorna som Svemo arrangerar tävlingar på.

dante