Formel 1

Formel 1

Formel 1 eller som de flesta säger F 1 är en fartfylld motorsport som ökar sin popularitet bland publik i alla åldrar, tjejer som killar. Tävlingarna inom Formel 1 körs på banor som är asfalterade på speciella arenor, men tävlingar kan också hållas i stadsmiljö som kallas då för city- eller stadsbanor, som då är avstängda för vanlig trafik.

Dyraste sporten

F 1 är den sport som är dyrast i världen då de ensitsiga bilarna specialdesignas både i kaross och motor för att klara så höga hastigheter som möjligt på ett säkert sätt. Samtidigt som sporten sysselsätter ett helt team, samt att alla omkostnader är dyra så som kraschtester och flygfrakterna för att bara nämna några.

Tävlingar

Tävlingarna genomförs oftast på söndagar, efter dagar som förarna har behövs kvalificeras sig till racet. Först börja förarna köra ett så kallat formationsvarv, då de kör utifrån hur de har kvalificerats sig. När alla har kört varvet, ställer F 1-bilarna upp i startordningen, för att vänta på startsignalen. Signalen består fem röda lampor som sitter på en rad. En och en av lamorna tänds med några sekunders fördröjning och när alla lamporna sedan släckt startar racet.

Det gäller att köra ett visst antal varv, beroende på hur lång banan är. Men oftast brukar varvantalet uppgår så att de motsvara 300 km, eller så varar inte loppet mer än två timmar. Formel 1 är väldigt väderberoende och ibland kortas loppen ner på grund av exempelvis häftigt regn. Tävlingen går ut på att komma först i mål så snabbt som möjligt.

Depå- stopp

Under loppet gör förarna depå-stopp där bilarna tankas med skräddarsytt bränsle, byter däck efter banförhållanden och eventuellt fixar problem med bilen som har dykt upp under varven. Antal stopp ligger vanligtvis runt 2 – 3 gånger per tävling.

dante