Motorsport -en snabbguide

Motorsport -en snabbguide

Motorsport är sporter där man använder bil, motorcykel, båt och flygplan, alltså motordrivna fordon. Här räknas även skoter in, både vattenskoter och snöskoter som blir allt populärare. Motorsporten har en väldigt bred publik. Här finns allt från avancerad konstflygning med motorflygplan till en trevlig och familjär dag ute i skogen bland jeepar, lerhål och mygg. Det finns en mängd olika tävlingsformer och grenar och nu för tiden kan man även tävla med radiostyrda bilar, båtar och flygplan. För många är motorsport en livsstil som tar upp större delen av fritiden, och kanske plånboken, vare sig man utövar det på hobbynivå eller föredrar att vara åskådare.

Den största kategorin bland motorsporten, och den mest kända, borde vara bilsporten som i sin tur är uppdelad i många olika underkategorier. Svenska bilsportförbundet har samlat sina tävlingsgrenar lättläst på hemsidan där man kan kika vidare. Är man intresserad av styling eller behöver fräscha till firmabilen kan du läsa om hur du lyfter din Caddy allt finns på Transportstyling.se.

När det kommer till tvåhjulig motorsport och snöskoter är det istället SVEMO (Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet) som håller i trådarna. Här hittar man lite andra grenar än i bilsporten:

 

 

  • Dragbike är dragracing med motorcyklar.
  • Enduro körs med motorcyklar och snöskotrar i svår och kuperad terräng där uthållighet är fördelaktigt.
  • Motocross körs på en kuperad bana. Det finns även inomhusbanor och stadionbanor. Underlaget är grus, sand eller jord.
  • Freestyle motocross går ut på att få så höga poäng som möjligt med hopp och tricks på en bana.
  • Supermoto eller supermotard är som motocross fast på asfalt. Grenen finns även som minimoto med små motorcyklar på högst 55cc.
  • Isbana är en högfartsgren och körs på banor mellan 300 till 1500 meter på frusna sjöar eller havsvikar.
  • Isracing körs på ovalbanor och motorcyklarna är tvåväxlade och utan broms.
  • Roadracing är en hastighetstävling på landsvägar och asfaltsbanor. Den mest kända tävlingen går av stapeln på Isle of Man och har så gjort sedan 1907. Läs gärna mer om roadracing och dess spännande historia.
  • Speedway körs på rundbana på ett underlag av grus och lera. Två lag om sju förare tävlar mot varandra.
  • Trial innebär att man med motorcykel ska ta sig runt en bana med hinder utan att ramla eller behöva sätta ner fötterna. Det går ganska sakta varvid balans är superviktigt då underlag och hinder varierar. Straffpoäng utdelas för bland annat fall eller fotning eller tid och den med minst antal straffpoäng vinner.

Motorsport är ofta väldigt publikvänligt eftersom många grenar körs på banor av olika slag, antingen rundbanor eller specialsträckor där man kan sätta sig och titta. Inom rally är detta ett bekant fenomen med åskådare väldigt nära vägen. Funktionärer finns alltid på plats och som åskådare måste man vara noga att, för sin egen och andras säkerhets skull, respektera avspärrningar och funktionärer. Säkerheten är idag något som all motorsport tänker extra kring, då man vill arbeta för en säkrare miljö och färre olyckor.

dante