Att tävla på jetski

Att tävla på jetski

Det finns massor av motorsporter runt om i världen, vissa är mer kända i vissa länder medan andra är mer kända i andra. Vilka motorsporter som är inne och som är populära i ett land beror många gånger på landetsklimat. En sport som inte fått speciellt stor uppmärksamhet i Sverige är motorsporten på jetski. Vad detta kan bero på kan ju gissningsvis vara just vädret. Hur som helst så tänkte vi här gå in lite närmare på vad det går ut på att tävla på jetski.

Jetski en sport som kräver bränsle

Den som har provat att köra jetski har fått lära sig den hårda vägen att detta fordon har en törstig motor. Det går åt snabbt en tank när man gasar omkring i vattnet på sin jetski. Vill man veta hur man kan optimera bränsleförbrukning kan man läser om detta på en sida om dieseloptimering, där finns massor av information i ämnet. För den som trots den höga bränsleförbrukningen ändå kör omkring på jetski kan det vara intressant att veta att man faktiskt kan tävla med den.

Tävla med sin jetski

Har du hört talats om aquabikeracing? Denna sport går att jämföra med motorcross. När man tävlar i sporten kör man på en bana som kallas för Aquacross. Det finns även lopp ”offshore”, vilket betyder att man inte kör på någon inhängnad bana utan att man kör en längre sträcka i vattnet. Man kör loppet genom att exempelvis köra slalom mellan bojar och göra kraftiga svängar i vattnet. Det hela går på tid. Vid starten ska alla i loppet utgå från ett stillastående läge.

Alla tävlar på lika villkor

I denna sport tävlar alla mot varandra, det vill säga att killar och tjejer i alla olika åldrar tävlar i samma klasser mot varandra. Det finns dock olika varianter på tävlingen, det finns ståmaskiner (på dessa står föraren upp under hela tävlingen) i standardutförande men också sittmaskiner i muskelklass (dessa maskiner har en sadel som föraren sitter på).

En liten sport i förhållande till övrig motorsport

Denna sport är relativt liten kanske för att både fordonet i sig är dyrt men eventuellt även för att den drar enormt mycket bränsle. Utöver dessa faktorer finns förstås också en miljöpåverkan med negativ klang som sporten för med sig, vilken eventuellt också kan ha medfört att det tar emot för sponsorer att vara med och sponsra det sporten.

Sporten i framtiden

Vad som spås om framtiden beror helt på hur bränsleförbrukningen ser ut men också på om det kommer något alternativ till disel- och bensin som dessa maskiner kan köras på. Om det kommer alternativ till själva bränslet eller ett alternativt mer miljövänligt och billigare bränsle så tros sporten klättra upp och bli allt större i framtiden.

dante