Stock-cars och NASCARS

Stock-cars och NASCARS

Stock-cars är en populär motorsport inom banracing och kommer från Daytona Beach i USA och för vanliga standardbilar som är trimmade och kallas då för stock-car racing. Dessa race kommer samlas under en och samma organisation NASCAR för att alla stock-car race skulle ha samma regler.

Tävlingar

Stock-cars eller om du hellre vill kalla dem NASCARS körs på ovala asfalterad banor med högt doserade kurvor. Tävlingarna körs ett antal varv och det gäller att köra så snabbt som möjligt för att vara först över mållinjen.

Daytona 500

Ett av de mest populära NASCARS lopp är Daytona 500-loppet som ingår i Monter Energy NASCAR Cup Series och loppet är ett av de mest kända racen i världen. Detta race drar mycket publik har under 2000-talet haft mer än 20 miljoner i publik och framför tv-apparaterna. NASCAR är numera den TV-sport som ligger på andra plast i USA.

Framgångar

En del av NASCARS framgångar bland sin publik beror delvis på att företag så som Kellloggs och General Foods visa sitt intresse för stock-cars, då olika förare fick göra reklam för kaffe, frukostflingor och tvättmedel och dessutom utmana andra förare i olika race. Vilket är mycket ovanligt just för motorsport, men det bidrog delvis till att NASCAR är så stort som det är idag.

dante