Roadracing är en motorcykelsport som är en hastighetssport och körs på banor som är asfalterade. Förarna kör allt från vanliga standardmotorcyklar som går att köpa i den brukliga handeln, till motorcyklar som är prototypmotorcyklar. Inom roadracing körs tävlingarna i olika klasser beroende på hur mycket motorcyklarna har trimmats och är tillåtet, samt hur stora de är.
Från början hölls tävlingarna på vanliga vägar och där ifrån har det engelska namnet ”roadracing” kommit ifrån, som på svenska betyder vägtävling. Men vart eftersom kraven på säkerheten ökade, så tävlingarna flyttade in på specialbyggda tävlingsbanor som är belagda med asfalt.
Antalet tävlingslicenser ökar stadigt i Sverige och börjar bli en av de motorcykelsporterna som bland de som är mest omtyckta. Roadracing har nämligen blivit alltmer populär hos publiken och då framför allt bland kvinnor, men också som förare.
Historia
Från allra första början kallades roadracing för TT efter racet Tourist Trophy som kördes på den engelska ön Isle of Man år 1907. Detta race körs fortfarande. Men under 1920-talet började Grand Pris-tävlingar i Europa köras och 1949 hölls det första VM:et inom Roadracing. Numera hålls roadracingtävlingar världen runt och där Suzuka 8 timmars lopp är en av de tävlingar som är mest prestigefyllda och hålls i Japan. Som ingår i Endurance-VM som är den VM-serie som är för långlopp inom roadracing.
Tävling
I Sverige har de vanligaste roadracingbanorna en längd på mellan 2-4 km och har olika antal kurvor som går både till vänster och höger. En av de mest kända banorna i vårt land är Hedemora TT som från mitten av 1900-talet kördes på landsväg som stängdes av, men numera är en byggd roadracingbana.
Tävlingarna körs av både tjejer och killar (som kan börja träna från 12 år), så länge de har den tävlingslicens som krävs för att delta och köra roadracing. Tävlingslicens får förarna efter att ha genomgått en kurs, där det har fått både de praktiska kunskaperna, men även de tekniska kunskaperna för att köra roadracing.
Under loppen ska förare följa säkerhetsföreskrifterna för utrustning för förare. Då att de har en godkänd hjälm, ryggskydd, skinnställ, handskar och stövlar. Efter uppvärmningsrundor, genomförs tävlingen ett visst antal varv som ska genomföras så snabbt som möjligt. Den som är först över mållinjen är vinnaren i loppet.
Klasser
De klasserna som körs inom roadracing i Sverige är:
- Juniorcup
- Honda 100
- 250R/moto3
- Rookie 600 cup
- Rookie 1000 cup
- Superstock
- Superbike
- Classracing (för hojar som är äldre)
- BOTT (Twincup)
Klasserna delas upp beroende på vilken cylindervolym och hur många cylindrar motorcykeln har. Dessutom har varje klass olika krav som är grundläggande och tekniska regler.