Snöskoter

Snöskoter

Snöskoter är ett trevligt sätt att uppleva fjällvärldens vita vidder. Istället för att ta en dag i skidbacken kan man på de flesta skidanläggningarna hyra snöskoter för en dag. Man kommer nära naturen och tar sig fort fram, men det gäller att beakta reglerna. Man får inte köra skoter hur som helst, överallt eller i vilken hastighet som helst, utan man ska hålla sig till utmärkta skoterleder. På lederna gäller 70 km/h om inget annat anges. Man får absolut inte köra på bar mark eller på mark som kan ta skada, så granplanteringar och privat mark är bäst att låta bli.

På allmänna vägar får man inte heller köra snöskoter, annat än om man ska korsa vägen eller köra till närmaste farbara led. Måste man köra på allmän väg gäller en maxfart på 20 km/h. På enskild väg är det markägaren som bestämmer om motortrafik är tillåtet eller inte, var noga med att respektera skyltar. Att ta en fikakorg med sig och vara ett gäng som drar iväg på en dagsutflykt och stanna på olika ställen för att grilla korv och fika, är en riktigt härlig upplevelse, både för barn och vuxna.

Apoteket har en hudvårdsserie framtagen för män, och efter en härlig dag ute i snön behöver även den manligaste man få lite omvårdnad. Det brittiska Bulldog kan lätt vara basen i varje mans dagliga hudvårdsrutin när sol, vind och kyla sliter på huden. Lite skäggolja gör skägget lent och fint så man är redo för lite after ski efter skotersafarin.

Har du inget körkort eller har du tagit körkort efter 1 januari 2000 behöver du förarbevis om du ska köra snöskoter. Gäller det skotersafari behövs inget förarbevis på snöskoter om du har ett vanligt körkort. Har du inget körkort alls får du nöja dig med att vara passagerare.

När man kör eller åker snöskoter är det viktigt att tänka på säkerheten. Hjälm och varma kläder måste man ha, tänk på vindkylan. Även om det är en ganska varm dag och solen steker när man står still blir det snabbt kallt när man färdas. Ryggskydd är en annan bra sak att ha om man skulle välta. Ska man köra över is är det bra att ha med sig isdubb om isen skulle brista. Andra bra tips är att lämna en färdplan till någon om det skulle hända något oförutsett. Ha alltid mobiltelefon eller sambandsutrustning också, samt ett enkelt sjukvårdskit. Åk heller aldrig ut på tur ensam. Det är alltid bättre att vara två. GPS är en fin uppfinning, använd den för att hålla reda på var du är så du inte åker vilse. En annan sak som är bra att ha koll på är vädret. Att hamna mitt i en snöstorm för att man inte har kollat väderleksrapporten är enbart klantigt och något man inte vill vara med om.

Med rätt förberedelser och utrustning är snöskoter en helt underbar hobby, och vill man tävla finns det flera olika grenar man kan vara med i.

dante