Speedway

Speedway

Speedway är en motorcykelsport som genomförs på grusbana, som kan liknas vid löparbanor runt en fotbollsplan. Det finns tydliga skillnader mellan speedway och andra motorsporter. Framför allt att det handlar om sprinterlopp, då ett heat tar cirka 1 minut. Dessutom är det oftast en lagtävling inom seriespeedway. Men det finns tävlingar som även är individuella tävlingar, exempelvis världsmästerskap som seriekörs (Grand Prix) och nationella mästerskap.

Lagen

I varje lag finns det antingen sju eller åtta förare, dessa möter ett motståndarlag efter ett speciellt schema och mönster. Då två förare från varje lag möts i ett heat. Det lag som lyckas att samla mest poäng under de 16 heaten vinner tävlingen.

Motorcykeln

Motorcykeln är lite speciell inom speedway, eftersom motorn har bara en cylinder med fyra ventiler, som ger ungefär 75 hk vid 12 000 rpm. I övrigt så har inte cykeln någon torrkoppling, broms eller växellåda. Men utväxlingen används, då drevstorleken ändras på bakhjul och motor, beroende på hur lång banan är och hur banans underlag är.

Motorcykeln har en stel bakram och en framgaffel som är dämpad. Drivmedlet är ren metanol, samt har en vegetabilisk olja, vilket ger den speciella speedwaydoften som ligger som ett moln över banan. Dessutom så måste en Dirt Deflector (skydd på bakhjulet, för att minska grusprutet på föraren som ligger bakom) som är obligatorisk för de som kör i elitserien.

Tävlingen

Hemmalaget har blå och röd luva och gästlaget har vit och gul luva, på sina hjälmar. Lagen möts i 16 heat då de samlar poäng. Varje heat är på fyra vars som går åt vänster och vara cirka 1 minut. Lagen skiftar om vem som ska ha innerbanan. Sedan får förarna poäng efter vilken placering de fick i heatet.

dante